MELAYU PERLU BERSATU DAN PERLU BERGANDING BAHU MEMARTABATKAN MARUAH BANGSA , BERANI BERSUARA UNTUK MEMPERTAHANKAN HAK BANGSA MELAYU TANPA MENIDAKKAN KEBAJIKAN BANGSA LAIN DI NEGARA KITA

TERKINI

TERKINI

10.10.2018 - LATIHAN LOMPATAN HARIMAU JATUH BERUANG

0
ASSALLAMMUALAIKUM DAN SALAM PERJUANGAN

ALHAMDULILLAH HARI INI DIIZINKAN ALLAH SWT UNTUK KITA BERTEMU DAN BERKONGSI DALAM LAMAN SESAWANG SAYA INI..WALAUPUN TIDAK SEPOPULAR MANA BLOGS SAYA INI TAPI IANYA KEKAL MENJADI JURNAL DALAM HIDUP SAYA.

MALAM INI 10.10.2018 SAYA TELAH MELATIH ANAK ANAK GELANGGANG SATU TEKNIK DALAM PERSILATAN PSSKOTA SENDENG IAITU LOMPATAN HARIMAU JATUH BERUANG. TEKNIK INI MEMANG DIGUNAKAN OLEH SEMUA PERSATUAN SILAT DALAM MENYELAMATKAN DIRI ATAUPUN MEMBELA DIRI DALAM PERTEMPURAN..

ATAU NAMA LAIN YANG MUDAH DIFAHAMI IALAH TEKNIK ROLLING..IAITU LOMPATAN KEHADAPAN DAN JATUH DI BAHU KANAN DAN TERUS KE TULANG BELAKANG DAN PINGGUL KIRI DAN BERGULING SAMBIL KAKI DILIPAT UNTUK TIDAK KITA MENGALAMI KECEDERAAN KETIKA MELAKUKAN TEKNIK INI.

LOMPATAN HARIMAU - IBARAT KITA MENERKAM MANGSA SEPERTI MANA HARIMAU MELOMPAT MENERKAM MANGSA DENGAN RASA BERANI , GARANG DAN YAKIN. DAN APABILA SAMPAI SATU PERINGKAT JATUHAN  DIIBARATKAN SEBAGAI  - JATUH BERUANG - DIMANA JATUH BERUANG INI TIDAK AKAN MENCEDERAKAN TUBUH BADAN KITA. MEMINIMUMKAN KESAN JATUHAN DAN BUNYI KETIKA BADAN JATUH KE BUMI. INILAH YANG DINAMAKAN SERBA SEDIKIT MENGENAI LOMPATAN HARIMAU JATUH BERUANG..


SEMUGA ANAK ANAK GELANGGANG MAHIR DENGAN TEKNIK INI DAN TERUS BERANI DAN FOKUS BERLATIH UNTUK MENDAPATKAN KEMAHIRAN YANG TINGGI.

ALHAMDULILLAH SYUKOR


0 comments: